27 Nisan 2014 Pazar

Evde adım adım Limoncello yapımı

Bu gün İtalya'nın meşhur ferahlatıcı lezzeti Limoncello'nun nasıl yapıldığını adım adım anlatacağım.

Hem klasik tariflere sadık kalırken hem de türk damak tadına daha yakın olması için ufak dokunuşlar yapacağız.

Üstüne üstlük artan limonlardan limonata yaparak sıfır ziyanla günü kapatıp evdekilerden bonus punaları toplayacağız.




1. Limoncello
Maceraya yaklaşık 1 kilo limon alarak başlıyoruz. Burada püf noktası limonların sulu olmasındansa parlak bir sarıya sahip olmasına özen göstermek. Limonların kabuklarında ezik ve leke bulunmamalı.

İşe limonlarımızı güzelce yıkayarak başlıyoruz.





Yıkama işlemi bittikten sonra limonları güzelce kuruluyoruz. Rendeleme sırasında kalan su kararmaya neden olabileceği için bu adıma özen göstermeliyiz.



Sıra geldi rendelemeye. Önemli olan kabukların sarısını alırken beyaz kısmı hiç almamak. Kabuğun hemen altında ki beyaz kısım acı olduğu için limonchellonuza hiç istemediğiniz nahoş bir acılık katacaktır.

Bu aşamada sarımsak rendesi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Hem kontrolü kolay hem de doğası gereği sadece sarı tabakayı çıkartmanızı sağlıyor.


Zorlandığınız pütürlü kısımlarda beyazı da rendelemektense sarı kabuğu bırakmanızı tavsiye ederim.
Başta limonları güzelce kuruladığımız için kararma endişesi olmadan tüm limonların sarı kabuğunu rendeliyoruz.


Rendeleme işi bittiğinde limon kabuklarımızı bir litrelik bir şişeye doldurup, üstüne 70 lik vodka ekliyoruz. Zamanla kokusunun geçmemesi için cam şişe kullanmanızı tavsiye ederim.



Vodka'ya gelince bulduğunuz en ucuz markayı kullanabilirsiniz. Son ürünün tadında yapım sürecine oranla Vodka'nın kalitesinin son ürün üstünde çok az bir etkisi var. Ben kişisel olarak likör ve Limonchello yaparken fiyat performans olarak çok başarılı bulduğum Bazzoka markasını tercih ediyorum. Bittiğinde Limonchello'da efsane oluyor.



Herhangi bir hava alma tehlikesine karşışişenin ağzını once streç filmle kaplıyoruz. Ben şahsen kapağı kapattıktan sonra bir kez de kapağın dışından streç film uyguluyorum.


Sırada işin en sıkıcı kısmı olan 40 gün beklemek var. Bu aşamada şişenin ışık almaması çok önemli. Her ne kadar karanlık bir yere koymak kolay bir çözüm olsada şişeyi aliminyum folyo ile kaplayarak tamamen ışık geçirmez bir hale getirmenizi tavsiye ederim.


Aliminyum folyo ile kapladığımız şişeyi karanlık bir yerde yatay pozisyonda saklıyoruz. 10-15 günde bir şişeyi kendi etrafında yarım tur çevirmekte fayda var.

Hem günün geri kalanında serinlemek hem de limonları ziyan etmemek için bu aşamada kalan limonlardan limonata yapıyoruz. Güzel bir limonata tarifini yazının sonunda bulabilirsiniz.

40 günlük sıkıcı bekleme süresinin sonunda şişemizi açtığımızda muhteşem bir renk bizi bekliyor.


Limonchellomuzu güzelce süzüyoruz. Filtre kağıdı bulamamanız durumunda herhangi bir super marketten alabileceğiniz dikişşiz kahve filtresi de iş görecektir.


Başka bir kapta 300ml suda 300 gram şekeri eritiyoruz. Likörleri daha tatlı seviyorsanız şeker miktarını 350 grama'da çıkartabilirsiniz. Bu Limonchelloyu daha tatlı ve içimi kolay yapacaktır. Ancak şekerli olacağı için daha kolay çarpacağını da unutmayın.

Hazırladığımız karışımı şişemize eklediğimizde Limonchellomuz hazırlanmış oluyor. Buz gibi soğuttuktan sonra afiyetle içebilirsiniz.




Kabuklarını rendelediğimiz limonları güzelce sıkıp bir sürahiye dolduruyoruz.




Çıkan su miktarina gore 250-350 gram arası şekeri ve sürahiyi dolduracak kadar suyu ekliyoruz.








Afiyet olsun :)

13 yorum:

  1. merhaba hocam. benim size bir sorum olacakti. fermantasyn dersi için fermante bir ürün yapmam gerekiyor. limon çello likör mü yoksa fermante ürün mü bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    iletişim : fb. com/gxserdar

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Serdar, limoncello likör ancak fermante olarak elma şarabını kolaylıkla yapabilirsin.

    YanıtlaSil
  3. merhaba bir sorum olacaktı, şekeri 200 gr koysak limonchello ya tadı nasıl olur, ben ekşi içkileri daha çok seviyorum da :) tşkler.. elif

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Elif;

    Çok ekşi seviyorsan 200 gram yetebilir. En kötü ihtimalle sonradan biraz daha şeker ekler karıştırırsın gerçi.

    Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. Selam
    bu işlem için %96 etil alkol kullandığımızda ve alkol u su ile seyreltip %36 ya düşürdüğümüzde de aynı işlemi mi uyguluyacağız

    YanıtlaSil
  6. Evet aynı şekilde ilerlemek daha iyi olacaktır. Limon kabuklarını doğrudan alkolde bekletirseniz aşırı acılaşma riski ortaya çıkacaktır.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, limo likörüne limonların suyunu da sıkıp koyarsak nasıl olur? Deneyen var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. limon kabuğunun aroması suyundan daha çoktur Gül hanım

      Sil
  8. Bu güzel bilgiler için teşekkür ederim. Mutlaka deniyeceğim

    YanıtlaSil
  9. Merhaba 1000 lt'nin yarısı yaklaşık 500 ml limoncello var.Tarifinizde ki oranların yarısınımı kullanmalıyım?

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. en merak ettiğim, tadı acıysa hiç bulaşmayalım :)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, etil alkol kullanarak yaparsak ölçülerimiz nasıl olmalı bilgilendirirmisiniz? Nasıl seyreltebilirim

    YanıtlaSil